fbpx

Benestar – Salut Íntima

FDM - Benestar - Salut Íntima

Quan és època de tardor és freqüent parlar de la caiguda dels cabells, dels refredats i els seus símptomes. Sempre hi ha altres tipus d’esdeveniments en el nostre cos que ens preocupen, ens incomoden. Moltes vegades no els hi donem la dedicació que necessiten. Un exemple seria el benestar de la zona vaginal. Hi ha molts factors que poden afectar la salut íntima de la dona.

Cada una, essent única, travessa una odissea de canvis mentre assoleix la maduresa sexual, durant l’embaràs i acabant en el període de les oscil·lacions hormonals que tenen lloc en la menopausa. La vagina es troba protegida per un conjunt de microorganismes que necessiten un ecosistema determinat. No és estrany que aquest equilibri es trenqui degut a multitud de causes.

A què pot ser degut aquest desequilibri?

 

Un petit canvi en l’equilibri fisiològic natural o del pH pot canviar radicalment tot l’ecosistema vaginal. Això pot produir-se per diferents causes com:

  • Irritació i sequetat provocada per les relacions sexuals, l’ús de tampons, pel cicle menstrual o productes higiènics no adequats.
  • Roba interior poc transpirable i l’ús de pantalons molt ajustats afavoreixen l’acumulació d’humitat.
  • Al·lèrgies a teixits o a productes aplicats en la vagina.
  • Una higiene vaginal deficient o excessiva.
  • Canvis hormonals com l’etapa de l’embaràs i la menopausa.
  • Dietes amb elevat consum de sucre, hidrats de carboni o alcohol poden afavorir l’aparició de candidiasi i altres infeccions.
  • Medicaments com els antibiòtics acostumen a arrasar la microbiota vaginal. També és important doncs, reforçar la flora després del tractament amb antibiòtics i altres medicaments, per evitar infeccions que puguin ésser recurrents.

Els símptomes més freqüents quan s’altera l’ecosistema i que poden fer saltar les nostres alarmes són, entre d’altres, l’aparició de picors i molèsties, canvi en el nostre flux o l’aparició d’enrogiments. En el cas en que les molèsties vagin a més o desemboquin en una picor o inflamació important, és recomanable consultar al metge o al ginecòleg.

Què podem fer per mantenir una flora íntima adequada?

Un dels factors més importants és tenir una higiene de la vagina correcte, fent servir sabons i altres productes adaptats al pH fisiològic d’aquesta zona segons l’etapa de la dona en la que ens trobem. És recomanable no utilitzar esponges ja que poden contenir gran quantitat de bacteris que aprofiten la humitat i s’acumulen entre les fibres. Una alimentació rica en productes probiòtics com els iogurts que contenen lactobacils, el kèfir, els cogombres adobats o inclús la xocolata negre, t’ajudaran a aconseguir un pH equilibrat i una flora adequada. Per últim, fer servir pantalons i roba interior transpirable que no acumuli la suor és aconsellable perquè podria evitar a més a més l’aparició de cistitis, micosis o vaginosis.

“El teu cos és el temple de la naturalesa i de l’esperit diví. Conserva’l sa, respecta’l, estudia’l i concedeix-li els seus drets”